Inkomensregels

Sociale huurwoning

Een sociale huurwoning is een woning met een huurprijs onder € 879,66. Volgens de wet mogen wij woningen met een huurprijs onder de € 879,66 alleen toewijzen aan huurders met een inkomen van maximaal € 52.671,- per jaar. Hierbij telt het inkomen van u als huurder, uw eventuele partner en eventuele meerderjarige medebewoners mee.

Passend toewijzen

De overheid wil dat u een woning huurt die bij uw inkomen past. Hier zijn regels voor opgesteld. Deze regels vertellen u en de verhuurders tot welke huurprijs u maximaal mag huren. Dit wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en huishoudgrootte. De term die hiervoor wordt gebruikt is 'passend toewijzen’.

Hoe werkt passend toewijzen in de praktijk? In het schema hieronder ziet u op welke woningen u kunt reageren. Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudgrootte.

Huurtoeslag

In 2024 heeft u bij een huurprijs lager dan € 879,66 recht op huurtoeslag, maar bij een huurprijs hoger dan € 879,66 niet. Of u recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van uw inkomen. Meer informatie hierover leest u op de site van de Belastingdienst.

Geef de juiste gegevens

Gaat u reageren op een woning? Controleer dan vooraf of uw inkomen nog klopt in uw inschrijving. Zorg daarnaast voor een inkomensverklaring voordat u gaat reageren. Want voordat wij u een woning toewijzen, controleren wij uw inkomen. Wij kijken naar uw inkomen dat bij de Belastingdienst bekend is. U vraagt de inkomensverklaring gratis aan via de Belastingdienst.

Belastingdienst

Jonger dan 23?

Ben je jonger dan 23 jaar en wil je huren met huurtoeslag? Reageer dan op woningen met een huur tot € 454,47

Passend toewijzen 2024

Het schema Passend toewijzen is hier te downloaden.