Stijging van de energieprijzen

27 september 2022

De stijging van de energieprijzen en de berichten die daarover in de media verschijnen zorgen voor veel vragen. Regelmatig ontvangen wij vragen van bezorgde huurders met de vraag wat de stijgende energieprijzen voor hen betekent.

Woningen gestapelde bouw

Voor bewoners van gestapelde woningen (appartementen, flats) geldt dat het huidige contract met Engie Energie nog doorloopt tot 31 december aanstaande. Vanaf 1 januari ontvangen deze bewoners een nieuw tarief voor de levering van energie. Welk tarief dit is, is nu nog niet duidelijk. In december is het nieuwe tarief bekend. Zodra dit tarief bekend is, worden bewoners daarover door WBO Wonen geïnformeerd. Deze bewoners ontvangen dan een brief met daarin het nieuwe tarief en een advies voor het nieuwe voorschotbedrag.

Maatregelen overheid

De stijgende energieprijzen is voor de overheid aanleiding om maatregelen te treffen. Er komt een prijsplafond voor de energierekening. Dit moet ervoor zorgen dat de energierekening voor huishoudens niet te veel stijgen. Wat dit betekent voor bewoners in een flat of appartementencomplex zonder eigen ketel, is nog niet bekend. De overheid is de maatregelen achter de schermen nog aan het uitwerken (d.d. 27 sept 2022).

De energietoeslag van 1.300,-: heeft u er recht op?

Om mensen te helpen bij het betalen van de energierekening heeft de overheid voor iedereen die er recht op heeft een eenmalige energietoeslag van € 1.300,-. Het bedrag wordt door de gemeente uitgekeerd. U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Op de website van de gemeente Oldenzaal leest u hier meer over.

Ontdek of u kunt besparen op uw energielasten

Wat kunt u zelf doen om energie te besparen? Op deze website vindt u een poster met 24 tips om energie te besparen. U kunt deze tips snel en gemakkelijk invoeren. Als u een deel van de tips invoert, scheelt dat heel wat op uw energierekening. Neem eens een kijkje bij deze tips. De kans is namelijk groot dat u nog niet eerder heeft gedacht aan een deel van de tips.

De poster is gemaakt door Woongoed Zeist.

Zes bespaartips voor de verwarming

Op de website van Milieu Centraal staan zes tips om uw huis te verwarmen zonder energie te verspillen. Als u alle tips invoert en goed let op energieverspilling, kunt u soms wel honderden euro’s per jaar besparen. Wilt u de zes tips lezen? Bekijk dan deze website eens.