Eenmalige huurverlaging 2021

1 maart 2021

Huurders in een sociale huurwoning met een laag inkomen en een hoge huurprijs kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering besloten. We leggen u graag uit hoe deze eenmalige huurverlaging werkt. Het belangrijkste: als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen.

Wie heeft recht op een éénmalige huurverlaging?

Informatie van de Belastingdienst

WBO Wonen weet niet wat uw inkomen is en hoeveel mensen er bij u in huis wonen. Daarom krijgen wij bepaalde informatie van de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont. Heeft u recht op deze huurverlaging, dan heeft u in maart een brief van ons ontvangen.

Heeft u geen brief van ons ontvangen maar voldoet u wel aan de voorwaarden?

De Belastingdienst kijkt naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2019. Wat nu als uw (gezamenlijk) inkomen vanaf 2020 is gedaald? Misschien heeft u dan toch recht op de eenmalige huurverlaging. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen tot eind 2021. Klik hier voor meer informatie.

De eenmalige huurverlaging 2021 in het kort:

  • Is uw netto huur lager dan € 633,25? Dan heeft u geen recht op de eenmalige huurverlaging.
  • Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning.
  • Huurders die recht hebben op de huurverlaging krijgen in maart 2021 de brief met het voorstel voor een huurverlaging. Voor deze huurders gaat de huurverlaging per 1 april 2021.
  • Krijgt u in maart geen bericht van ons? Dan kan het zo zijn dat uw netto huur lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat. Of misschien voldoet uw (gezamenlijk) inkomen volgens de Belastingdienst niet. Is uw (gezamenlijk) inkomen vanaf 2020 gedaald? In dat geval kunt u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen.
  • Het kan zijn dat u na de huurverlaging minder huurtoeslag krijgt. Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen na de huurverlaging? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen